TRUE HORSEMANSHIP
SCHOPPEND PAARD
HOME | MOEILIJK PAARD | SCHOPPEND PAARD
SCHOPPEND PAARD
Schoppende paarden zijn enorm gevaarlijk. Als jouw paard soms schopt, weet je meestal ook niet wanneer. De meeste mensen begrijpen dit gedrag van paarden dan ook niet goed. De vraag rest, hoe het komt dat paarden schoppen en wat we kunnen doen aan een schoppend paard?
OP DEZE PAGINA
SCHOPPEND PAARD: er is meestal een reden
Een schoppend paard kan erg vervelend zijn. Zeker als je met je paard op plekken komt waar meerdere mensen zijn. Ook is het feit dat je paard wel eens schopt, vaak iets wat een enorm impact heeft op de vertrouwensband tussen jou en je paard. Ruiters die ooit een schoppend paard hebben meegemaakt, getuigen daarna vaak van meer angst in de omgang met hun paard. Toch is er meestal een reden voor een schoppend paard. Hoe beter je met je paard communiceert, hoe minder last je zult ondervinden van een schoppend paard.
DE ROL VAN DOMINANTIE BIJ EEN SCHOPPEND PAARD
Als een paard niet helemaal overtuigd is van jouw rol als leider, zal het paard zelf de dominante rol aannemen binnen jullie relatie. Op het eerste zicht merk je dat misschien wel niet. Dit komt met name omdat je waarschijnlijk niet goed geleerd hebt om de subtiele signalen die paarden uitzenden goed te interpreteren. Een schoppend paard, is een paard dat al op allerlei manieren heeft proberen laten weten, dat hij het ergens niet mee eens is. Lees je die communicatie niet goed, kan het wel eens gebeuren dat je paard als laatste redmiddel en om heel duidelijk aan jou te maken dat hij het ergens niet mee eens is, begint te schoppen.
PAARDEN ZIJN KUDDEDIEREN
In de natuur leven paarden in een kudde. In zo een kudde is er altijd 1 paard dat de leiding heeft. Deze leider is de sterkste van de groep. De rangorde in die groep wordt voortdurend opnieuw bepaald. Je zou dit kunnen zien als een spel om wie de sterkste is en wie de ondergeschikte. Paarden weten niet beter dan vanuit dit spel te leven. Ken jij als ruiter dit spel niet, zal het je ook niet goed lukken om de rangorde tussen jou en je paard vast te stellen. Een schoppend paard laat jou zien, dat hij uiteindelijk de baas is en niet jij. Dat creëert onveilige situaties.
DOMINANTIE TUSSEN PAARD EN RUITER
Voor ons als ruiter lijkt het soms een open deur dat wij de baas zijn, en het paard moet volgen. Voor een paard is dat niet altijd zo evident. Als jouw paard het gevoel heeft, dat jij niet helemaal duidelijk maakt dat jij de baas bent, dan zal hij als het ware “spelletjes met jou gaan spelen”. Hij zal je met andere woorden gaan testen. Om een schoppend paard te helpen om veiliger gedrag te gaan vertonen, is het van belang om heel duidelijk te maken – en met respect – wie de werkelijke leider is. Vanuit Natural Horsemanship kunnen wij jou hier heel goed mee helpen.
FASE 1 IN DE COMMUNICATIE MET JE PAARD
Mocht jouw paard jouw als lagergeplaatste zien, dan zal je paard je dit ook eigenlijk heel duidelijk maken. Wanneer je iets verkeerds doet – bv. door hem iets te laten doen wat hij niet wil – dan maakt hij je dit gewoonweg duidelijk. Hij maakt je dit duidelijk d.m.v. zijn energie. Hij zal communiceren met een energetische boodschap, die bv. zegt: “Hé, dit wil ik niet”, of “hé, ga eens uit mijn ruimte!” Omdat veel ruiters deze informatie niet oppikken, worden paarden ongeduldig en zullen ze op een andere manier proberen communiceren.
FASE 2 IN DE COMMUNICATIE MET JE PAARD
Als je de energetisch boodschap van je paard niet oppikt, zal je paard gaan communiceren met fysieke boodschappen. Hij beweegt bijvoorbeeld met zijn ogen, met zijn oren of hij zet een stap naar jou toe of weg van jou. Omdat veel mensen niet geleerd hebben, hoe hiermee om te gaan, wordt ook deze communicatie van paarden vaak niet of niet goed ontvangen. Het gevolg hiervan is, dat je paard nog onrustiger wordt, en blijft zitten met het gevoel dat jij niet naar hem luistert. Het gevolg hiervan kan een schoppend paard zijn.
FASE 3 IN DE COMMUNICATIE MET JE PAARD
Na het energetisch en fysiek communiceren en het wegblijven van een ontvangst van zijn boodschap, zal een paard echt moeilijk kunnen gaan doen. Denk hierbij aan schoppen, bijten, bokken, staken of steigeren. Deze reactie van paarden is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het karakter. In de basis blijft het idee, dat jij zolang je jouw dominantie niet volledig hebt afgezekerd bij je paard, steeds gezien zal worden als een lagergeplaatste. Luister je niet, dan laat je paard je dit weten. Luister je nog steeds niet, zou je wel eens te maken kunnen krijgen met een schoppend paard. Met alle gevoelens van onveiligheid en alle risico’s van dien.
CONSEQUENTE LEIDERS
Natural Horsemanship oefeningen zijn de ideale oefeningen om een paard beter te leren lezen en beter met je paard te leren communiceren. Om leiderschap op een respectvolle manier af te dwingen, maken we gebruik van een aantal oefeningen (The Seven Games) die gebaseerd zijn op hoe paarden in de natuur ook met elkaar omgaan en spelen. Eens jij jouw paard duidelijk hebt verteld, dat je niet alleen zijn hogergeplaatste bent, maar ook zijn vriend en dat je respect voor hem hebt, zal je paard veel prettiger en gemakkelijker worden in de omgang. Het schoppend paard is dan verleden tijd en jouw veiligheid maar ook je plezier in het paardrijden is dan gegarandeerd.
SCHOPPEND PAARD VERLEDEN TIJD
Door het doen van Natural Horsemanship oefeningen, zal je jouw paard veel beter leren kennen en begrijpen. Je zult ook leren om beter te reageren op de signalen die je ziet en leert zien. Zo kan jij zelf zeer consequent leiderschap ontwikkelen. Je leert beter communiceren met je paard, dankzij de grondwerkoefeningen van het Natural Horsemanship, ofwel The Seven Games. Later leer je dit leiderschap ook uit te breiden naar het werkelijke paardrijden zelf. Als je dankzij deze oefeningen leert hoe je jouw leiderschap kunt afdwingen op een respectvolle manier, dan zal je paard veel beter naar je luisteren. Omdat jij ook beter leert luisteren naar je paard, is het schoppend paard dan verleden tijd.
Heb je hulp nodig bij een schoppend paard, maak dan een afspraak bij True Horsemanship voor een gratis proefles of bel ons voor meer informatie. Je kunt uiteraard ook mailen.