TRUE HORSEMANSHIP
Over uw instructeur; Bob
Sinds mijn 6de zeurde ik al mijn moeder de oren van het hoofd dat ik wilde paardrijden
en zo mocht ik op pony rijles in Nuenen.
Het werd gelijk mijn grote passie, al snel verhuisde ik naar de manege in Geldrop en was ik daar elke woensdagmiddag en de hele zaterdag te vinden, om te rijden en te poetsen en knuffelen met paardjes.
Zo heb ik jaren gereden, allerlei wedstrijdjes, ponykampen, voltige en buitenritten gedaan.
In de pubertijd stopte ik met vaste lessen en ging ik met de overbuurvrouw uit de straat elke week een buitenrit zonder begeleiding maken, dat was namelijk veel leuker dan in een grote groep, vond ik. Ook regelmatig ging ik ergens anders buitenritten maken, zoals op het strand of waar ik dan ook op vakantie mocht zijn.
In 2012 was ik op vakantie in Australië, daar deed ik een Jackeroo(soort cowboy) cursus op een range, daar deden ze natural horsemanship, iets wat ik nog niet kende, maar het was zo fijn om op een paard vriendelijkere manier met paarden om te gaan, de communicatie, de band die je dan met een paard krijgt, zo veel leuker en relaxter!
Eenmaal weer thuis ging ik opzoek naar hoe ik dit ook verder thuis kon leren en besloot mijn eigen paard te kopen, eindelijk, na al die jaren een manegeruiter te zijn geweest, een droom die uit kwam!
Om het horsemanship te leren kwam ik bij Parelli uit en werd lid, kocht dvd’s en ging aan de slag met mijn paard Lorenzo.
Een hele nieuwe ervaring en een uitstekende manier om echt vriendjes te worden met mijn paard. Samen heel veel plezier en veilige ritten te beleven. Ik ontdekte zoveel nieuwe dingen in het omgaan met paarden, zowel op de grond als in het zadel, leerde zoveel over paarden zelf, heel interessant en erg verslavend.
Zo verslavend dat ik een levens veranderende beslissing wilde maken.
Ik voelde in mijn hart dat ik via horsemanship mijn passie van vroeger weer helemaal terug had gevonden en nu alleen nog maar dit wilde doen, meer wilde leren, meer ervaren en echt 1 wilde worden met paarden.
Daarom schreef ik naar Michael Wanzenried in Zwitserland, vijfsterren Parelli instructeur, of ik bij hem werkstudent kon worden.
En dat gebeurde in december 2013, baan opgezegd, huis opgezegd, wat spulletjes gepakt en met paard en al naar Zwitserland, om daar alles over horsemanship te leren en te beoefenen.
In augustus van 2015 ben ik weer terug gekomen naar Nederland, ik heb met heel veel plezier bij Michael gewerkt en geleerd, met heel veel verschillende paarden gespeeld en gereden, van veulens de zeven spelletjes te leren, inrijden van jonge hengsten, werken met ‘probleem’paarden, ‘dressuur’ rijden via de Philippe Karl methode, met mijn nieuwe paardje Sheyenne (pinto arabier x haflinger merrie van nu net 4) vanaf vooraf aan beginnen etc etc.
Ik ben heel blij met mijn beslissing om bij Michael te leren en te werken in Zwitserland, en hem heel erg dankbaar voor alles wat ik geleerd heb, zowel over horsemanship, over paarden, hoe les te geven, de basis van Philippe Karl te leren, hoe paarden natural te houden, allerlei werkzaamheden in en rondom de stal en vooral ook over mijzelf.
Een super ervaring voor het hele leven.
En nu in Nederland, samen met mijn lieve paardjes , Sheyenne ( pinto arabier x haflinger), Lorenzo (Hannoveraan) en Joran (Welsh)) aan huis te houden.
Wij houden onze paarden in een Paddock Paradise, 24/7 buiten, altijd hooi, slechts vitaminen als aanvulling,en uiteraard volop beweging en oefenen met ons en elkaar.
In februari 2016 ben ik begonnen met de instructeursopleiding in de 'Academische rijkunst' bij Marion Alblas,
zodat ik mij verder blijf verdiepen en ontwikkelen wat betreft de paarden, de rijkunst, grondwerk en mijzelf als Horseman.
Deze opleiding heb ik afgerond en blijf nog altijd lessen nemen en workshops volgen bij Marion en o.a. Marius Schneidder Kijk eens op:
In 2019 ben ik mij nog meer gaan richten opdat wat een paard van ons mensen nodig heeft, wanneer wij het paard willen leiden.Dit zowel op de grond als in het zadel.
Dit wil zeggen dat ik in mijn lessen jou als eigenaar, (bege-)leider van het paard, nog meer zal leren en ook zal uitdagen om jouw leiderschap en bondgenootschap skills aan te spreken en aan te leren.
Een paard heeft het nooit fout, een paard laat alleen maar zien wat hij denkt dat ie moet doen, of wat ie geleerd heeft te moeten doen.
Jouw communicatie is cruciaal en begint bij weten wat je wil,
hoe je dit gaat communiceren vanuit; energie en lichaamstaal en hoe je dan in communicatie blijft.
Reuze interessant!
Wat betreft het rijden, of je nu beginner bent, of op hoog niveau wedstrijden rijdt of zonder teugels rijdt,
jouw manier van zitten en houding (jouw balans, beweging en ontspanning is 'key' in het rijden.
Zodra je op een paard zit, zal je moeten weten en kunnen voelen wat er gebeurd en hoe je daarin wil en kan communiceren met het paard onder je.
Om jezelf als ruiter te trainen zijn er tegenwoordig gelukkig diverse mooie methodes en richtingen om jezelf hierin bekwaam te maken en ook in te blijven ontwikkelen.
Via een studente van mij, kwam ik terecht bij de Franklin® Methode en de bijbehorende ballen.
Na 1 rondje met die ballen onder mijn zitbeenderen gereden te hebben, voelde en wist ik dat ik hier als ruiten en instructeur meer mee moest gaan doen.
Zodoende ben ik in september 2019 de eerste mannelijke instructeur in Nederland en Belgie die gecertificeerd is om de Franklin® Method ballen te gebruiken in lessen, trainingen en het coachen daarmee.
Deze methode en ballen geven jouw lijf de directe feedback in jouw eigen lijf, waar jouw natuurlijke beweging en balans zit.
Geen enkele instructeur of persoon kan jouw ooit die informatie, dat specifieke gevoel geven.
Gecombineerd met de positieve insteek en juiste anatomische kennis van jouw lijf, wordt de juiste balans vinden in ontspanning, ineens bijna kinderspel! Had ik hier 33 jaar geleden maar mee leren paardrijden ;)
Wil jij ook leren om de fijnste en beste trainer en ruiter te zijn voor jouw paard?
De echte paarden taal leren, begrijpen en beoefenen?
Wil jij zo werken met jouw paard dat training op basis van pijn en vrees zoveel mogelijk wordt vermeden?
Dus echt een hechte band creëren met jouw paard, op basis van duidelijkheid en eerlijke communicatie?
App of mail ons dan voor een kennismakingsles!
Tot ziens! Bob