top of page

 HORSEMANSHIP LESSEN

TRUE HORSEMANSHIP

True Horsemanship

HOME | NATURAL HORSEMANSHIP | HORSEMANSHIP LESSEN

natural horsemanship lessen

- Specialist communicatie & balans voor ruiter en paard

- Gediplomeerd Timeless Art Of Riding instructeur by Marion Alblas

- Gecertificeerd zit & houding-coach voor Franklin Method ® Balls For Equestrian

 

 

opbouw natural horsemanship lessen
filosofie natural horsemanship lessen gelderland
natuurlijk natural horsemanship lessen gelderland
open geest natural horsemanship lessen gelderland
communicatie natural horsemanship lessen gelderland
verantwoordelijkheid natural horsemanship lessen gelderland
rechtvaardigheid natural horsemanship lessen gelderland

Instructeur en trainer voor ware connectie en communicatie  in alle disciplines en niveau's.

 

In mijn lessen & trainingen staat communicatie tussen mens en paard centraal, vanuit ontspanning naar een helder plan in beweging, zodat de lichtste vorm van balans ontstaat, zowel mentaal als fysiek.

"Horsemanship is the art of mastering

your own movements,

thoughts and behaviour,

not the horses."

 

- lessen in grondwerk & rijden

trailerladen

- loswerken

 

paardrijden zonder angst

- Schriktraining Deluxe

- workshops & cursussen

- problemen oplossen

- intensieve lesweek

App of mail voor een kennismakingsles!

natural horsemanship gelderland, kosten paardrijles, kosten paardrijles kinderen, leren paardrijden gelderland

TRUE HORSEMANSHIP LESSEN OPBOUW

 

True Horsemanship lessen hebben een speciale opbouw. We beginnen niet meteen met paardrijden. Paarden hebben juist tijd nodig om aan hun ruiter te wennen, en de ruiter heeft eigenlijk ook tijd nodig om aan zijn paard te wennen. Daarom beginnen de True Horsemanship lessen met grondwerk en gaan we later pas werkelijk paardrijden.

 

 

TRUE HORSEMANSHIP FILOSOFIE

 

True Horsemanship lessen beginnen met grondwerk. Tijdens dit grondwerk gaan we aan de slag met een zevental oefeningen. Je zou deze oefeningen kunnen zien als spelletjes. Ze zijn leuk voor zowel mens als paard, voor kind en volwassenen. In deze 7 grondwerkoefeningen wordt eigenlijk de basis gelegd om met je paard te kunnen werken. De 7 oefeningen zijn ook werkelijk gebaseerd op hoe paarden in de natuur met elkaar omgaan. Ze worden ook wel de "7 games" genoemd. Hoe paarden met elkaar communiceren, leer je tijdens deze True Horsemanship oefeningen in het grondwerk. Hieronder kijken we eerst naar de basisfilosofie van het True Horsemanship.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 1 "Natuurlijk"

 

Natural Horsemanship lessen en paardrijden zijn natuurlijk, of misschien beter: oprecht. Het gaat bij Natural Horsemanship om de relatie tussen het paard en de mens, en de focus ligt hierbij altijd op vrijwillige samenwerking en respect. Omdat er geen sprake is van dwang of agressie, noemen wij onze paardrijschool dan ook True Horsemanship, want je leert waarachtig met elkaar en met je paard om te gaan. Om waarachtig met je paard om te gaan, moet je weten hoe je paard denkt en streven naar vertrouwen en respect. De mens wordt eigenlijk de alfa leider (zoals bij honden) van de kudde en het paard leert jou op een waarachtige en natuurlijke manier te volgen.

 

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 2 "Een open geest"

 

Natural horsemanship lessen kan je het beste uitvoeren met een open geest. Je leert daarmee om meer in het nu te zijn. Dit lijkt heel erg veel op Mindfulness. Ben je niet Mindfull, dan kan je paard je niet meer goed volgen. Een paard leeft immers van moment tot moment. Eens je veronderstelt dat het steeds hetzelfde gedrag gaat vertonen, gaat het vaak juist mis. Je streeft dus samen met je paard naar creativiteit en inventiviteit. Paarden hebben graag plezier in het moment. Je leert daarmee van je paard, om in het moment te handelen en beslissingen te nemen.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 3 "Communicatie gaat 2 kanten op"

 

Natural Horsemanship lessen leren je als geen ander, dat communicatie twee kanten op gaat. In tegenstelling tot bij het traditionele paardrijden. Want daar gaat communicatie vaak beperkt twee kanten op. De ruiter geeft opdrachten en het paard volgt. Omdat de opdrachten met pijn, angst en agressie gegeven worden, luistert het paard wel. Maar leuk vindt het paard dit niet. Wederzijdse communicatie in Natural Horsemanship oefeningen, laat zien dat er tussen een mens en paard wel degelijk begrip en interactie mogelijk is. In Natural Horsemanship leer je om op subtiele wijze te communiceren, en je paard leert om vanuit zijn rust te luisteren.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 4 "Verantwoordelijkheid"

 

Natural Horsemanship lessen leren mens en paard met verantwoordelijkheid om te gaan. De verantwoordelijkheden van een ruiter zijn bijvoorbeeld: zich als maat in de kudde gedragen (zowel mentaal, emotioneel en fysiek), duidelijk communiceren, denken als een paard en zijn natuurlijke vermogens leren benutten, het paard niet forceren, vanuit het NU jezelf richten op dat waar je mee bezig bent. De verantwoordelijkheden van een paard zijn bijvoorbeeld: zich ook als maat in de kudde gedragen (niet vechten of vluchten), niet van richting of gang te wisselen, zelf goed uitkijken waar hij loopt. 

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 5 "Rechtvaardigheid"

 

Natural Horsemanship lessen doen we natuurlijk, omdat we graag willen paardrijden en van alles met een paard willen doen. In Natural Horsemanship leren we echter een rechtvaardige attitude. Dit wil zeggen dat we streven naar een paard dat ook echt wil doen wat wij willen, en ook omdat hij daar zelf voor kiest. We kunnen dit doen, door bijvoorbeeld wat we niet willen, oncomfortabel te maken voor een paard. En wat we wel willen, maken we leuk en gemakkelijk. We mogen hierbij – en leren dat ook – assertief te zijn, streng zonder kwaad te zijn en vriendelijk  zonder bedelen. Natuurlijke assertiviteit creëert overwicht, het paard aanvaard dan je leiderschap.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 6 "Lichaamstaal"

 

Natural Horsemanship lessen leren ons enorm om te letten op lichaamstaal. Iedereen spreekt deze non-verbale taal, en sommigen zeggen zelfs dat 97% van onze communicatie gebaseerd is op lichaamstaal. We beïnvloeden elkaar zo, en we worden zo ook beïnvloed. En zo werkt dat ook bij paarden. Als we deze lichaamstaal leren gebruiken, (een voorbeeld hiervan is natuurlijk The Dog Wisperer, die we allemaal wel kennen van TV), komen we met paarden al een heel eind.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 7 "Leren van elkaar"

 

Wie dan ook de leider is in een groep, we leren allemaal van elkaar. Door goed naar elkaar te luisteren, komt onze innerlijke leermeester in actie en leren we automatisch. Ook in groepen mensen werkt dit zo. In Natural Horsemanship lessen leer je te leren van je paard en daarmee ook van anderen. Meer hierover lees je hier beneden, bij het Analoge Procesmodel.

naar boven

 

NATURAL HORSEMANSHIP LESSEN: basisprincipe 8 "Principes"

 

We leren tijdens Natural Horsemanship lessen heel erg goed hoe paarden denken. Paarden herkennen en kennen bepaalde principes. Als je deze eenmaal door hebt, weet je hoe jouw paard leert, en kun je samen een heleboel dingen leren. Als je maar de juiste principes volgt en duidelijk bent over wat je wilt bereiken.

naar boven

 

HET ANALOGE PROCESMODEL

 

Het Analoge Procesmodel houdt in, dat iets wat op het ene terrein wordt aangeleerd, automatisch wordt toegepast op een ander terrein. Het Analoge Procesmodel wordt veel gebruikt voor het veranderen van gedrag en de houding van binnenuit, in diverse creatieve therapievormen zoals beeldende therapie of muziektherapie. Hoewel dit misschien wat serieus klinkt, is het bij het Analoge Procesmodel zo dat gedrag dat met paarden wordt aangeleerd (beter observeren, rust bewaren en kalmte uitstralen), als vanzelf overgenomen wordt in het verdere leven (in de omgang met mensen dus). Het analoge procesmodel belooft ons dat ons IK de aangeleerde vaardigheden automatisch meeneemt in ons leven. Dit dankzij het associatieve vermogen van onze hersenen. Het is dus een onbewust leerproces, wat veel minder moeite kost dan bv. een communicatie- of assertiviteitstraining.

naar boven

 

lichaamstaal natural horsemanship lessen gelderland
leren van elkaar natural horsemanship lessen gelderland
principes natural horsemanship lessen gelderland
analoge procesmodel natural horsemanship lessen gelderland
natural horsemanship lessen, natural horsemanship cursus, natural horsemanship lessen gelderland, paardenfluisteraar lessen, paardrijles kinderen
True Horsemanship
bottom of page