STEIGEREND PAARD
TRUE HORSEMANSHIP
HOME | MOEILIJK PAARD | STEIGEREND PAARD
STEIGEREND PAARD
Een steigerend paard dat kent iedereen wel. Of dat een paard bokt, schopt of bijt. Dit komt helaas nog best vaak voor en is ook - buiten dat het niet leuk is - erg gevaarlijk. Op de manege wordt je geleerd het steigeren of bokken uit te zitten. Soms wordt je ook geleerd om het paard terug te slaan of te schoppen als hij bijt of schopt. Binnen Natural Horsemanship hebben we hier een heel ander idee over.
OP DEZE PAGINA
STEIGEREND PAARD: het is te verhelpen
Een steigerend paard is eigenlijk heel erg goed te helpen. Even goed als een paard dat bokt, schopt of bijt. Een steigerend paard is echter best gevaarlijk, omdat je jezelf maar goed in het zadel moet weten te houden wanneer je met een steigerend paard kampt. Een schoppend paard word daarentegen dan weer gevaarlijker als je op de grond staat. Toch zijn al deze problemen goed te verhelpen als je door middel van Natural Horsemanship met je steigerend paard aan de slag gaat.
STEIGEREND PAARD: de rol van dominantie
Paarden zijn dieren die in een kudde leven en waarbij dominantie een belangrijke rol speelt. Elke kudde dieren heeft een leider nodig en het zal de sterkste van de groep zijn, die zich als leider kan manifesteren. Deze rangorde wordt in kuddes zelfs elke dag opnieuw getest. Dominantie en ondergeschiktheid zijn een doorlopend spel wat onder paarden in een kudde – in meer of mindere mate - steeds opnieuw afgetast wordt.
DOMINANTIE TUSSEN MENS EN PAARD
Ook tussen een ruiter en zijn paard is het belangrijk dat het duidelijk is, wie het meest dominant is. Zodra het voor een paard niet helemaal duidelijk is, dat jij de meest hogergeplaatste bent zal hij je daarin uit gaan dagen en gaan testen. Je paard ziet je dan al seen lagergeplaatse en zo zal hij je dan ook behandelen.
DOMINANTIE EN COMMUNICATIE: de eerste fase
Wanneer een paard jou als lagergeplaatste ziet, zal hij signalen geven als hij vindt dat je iets verkeerds doet. Het kan zijn dat je te dicht in zijn ruimte komt, of het kan zijn dat je hem te veel aanraakt of op de verkeerde plaats. Je kan vanalles doen waar hij het niet mee eens is, en hij zal je dit eerst duidelijk maken door zijn energie naar jou te sturen, met de boodschap: “Ga eens wat verder weg staan.” Meestal pikken mensen deze energie echter niet op.
DOMINANTIE EN COMMUNICATIE: de tweede fase
Als mensen de energetische boodschap van paarden niet opvangen, en het paard het gevoel krijgt dat je zijn commando’s als hogergeplaatste niet oppikt, dan zal hij fysiek beginnen te communiceren. Hij zal je dan bv. met zijn oren, door een blik of door een stap in jouw richting te maken, iets duidelijk proberen maken. Mensen vangen deze signalen echte vaak helemaal niet op, omdat ze niet goed geleerd hebben hier naar te kijken en hoe hier mee om te gaan. Een steigerend paard is hiervan het gevolg.
STEIGEREND PAARD: de derde fase
Als je als ruiter uiteindelijk helemaal niet reageert op de commando’s van je paard, zal je paard hier slecht op reageren. Dat is het moment dat het paard steigert, of schopt, of zelfs bijt. Het ene paard steigert eerder, het andere paard schopt eerder en weer een ander paard zal eerder bijten. Dit is allemaal afhankelijk van het karakter van het paard. De signalen die paarden sturen gaan echter heel erg snel, omdat paarden elkaar natuurlijk perfect begrijpen en aanvoelen. Voor mensen lijkt een steigerend paard, of een schoppend paard of een bijtend paard vaak helemaal uit het niets te komen echter! Een steigerend paard kan echter enorm gevaarlijk zijn.
LEREN COMMUNICEREN MET JE PAARD
Al deze acties - of het nu gaat om een steigerend paard, een bokkend paard, een bijtend of een schoppend paard – komen er eigenlijk op neer dat het paard jou niet voldoende als leider ziet, jou niet voldoende vertrouwt met en in de situatie waarin je je samen bevindt en daarom ‘NEE’ tegen jou zegt. Dit doet hij door te steigeren, te bokken, te schoppen of te bijten. Je vraagt bijvoorbeeld of hij sneller wil lopen, of om over een watertje heen te gaan, of om iets anders engs te doen wat je tegen komt. Als jij je paard aanspoort met de zweep, of je dwingt hem om iets te doen…zonder dat je voldoende dominantie over hem hebt, dan zal je paard kunnen laten weten dat hij het er niet mee eens is door middel van dit bokken, steigeren, bijten of schoppen.
CONSEQUENT LEIDERSCHAP; in plaats van een steigerend paard
Door natural Horsemanship oefeningen te doen, te beoefenen, zal je leren beter je paard te lezen en de signalen te zien en daar ook op te reageren. Hierdoor kan je consequent leiderschap ontwikkelen. Het voornaamste hierbij is, dat als je Natural Horsemanship oefeningen gaat doen, je hem ook vertelt, dat hij je vriend is, maar dat jij wel net iets hoger in rang staat dan hem. In het begin zal je hem hiervan moeten overtuigen door eerlijke en consequente communicatie. Als jouw paard eenmaal ziet dat jij inderdaad een eerlijke en consequente leider bent, zal hij je ook accepteren als leider. Het steigerend paard is dan verleden tijd en jouw veiligheid gegarandeerd.
Heeft u nog vragen of wilt u een gratis proefles bij True Horsemanship?
Bel me dan snel of stuur mij een mailtje.